duminică, 15 ianuarie 2017






















Raportul : lege -dreptate

        Este important de subliniat acest raport, intre faptele de care se plang oamenii si legea pe care o invoca , ca si raportul dintre dreptate ca sentiment de justitie si lege. Ambele reprezinta valori ce nu pot fi contestate, diferenta dintre ele consta in faptul ca, in timp ce dreptatea reprezinta scopul insasi al actului de justitie, legea nu poate fi decat un mijloc pentru atingerea acestui scop.
      In practica, insa de multe ori se procedeaza gresit, si se ajunge la transformarea acestei valori-mijloc care este legea, in valoare-scop. Acest lucru nu face decat sa duca la frustrarea oamenilor, care se vad pusi undeva intr-un text legal ce nu are nici-o legatura cu motivul pentru care ei s-au adresat justitiei, si care nu inteleg de ce aceasta nu le poate rezolva problemele.Judecatorul isi indeplineste in mod corect si constiincios datoria care ii revine potrivit legii dupa care functioneaza. 
    Oamenii nu cer insa in mod special, aplicarea legii, ei vin in fata justitiei pentru ca vor dreptate. Si atunci, cred ca este cazul sa ne intrebam daca mecanismul justitiei, nu s-a transformat intr-un adevarat stereotip, care functioneaza mecanic doar prin aplicarea legii? Poate ca ar trebui sa revenim la Montesquieu si sa spunem ca „un lucru nu-i drept pentru ca este lege, dar trebuie sa fie lege pentru ca este just”. Legea trebuie sa fie conforma cu realitatea, ea este facuta tocmai pentru a ajuta oamenii si nu pentru a-i asupri de undeva de sus, intangibila.
   
Citate sugestive despre justiție

"Justiția e ca aritmetica ,unde,dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul."Giuseppe Rovani

Fișă de lucru 4



Răspundeți la următoarele întrebări:

 1.Ce părere aveți depre înființarea unor tribunale particulare, finanțate de oameni de afaceri dispuși șă ajute infaptuirea justitiei, iar ei au incalcat legea?


2.Poate o persoană să îndeplinească funcția de judecător și senator în același timp? 
 Fișa de lucru 3



1. Ce motive îi determină pe oameni să respecte legile? Care este motivul cel mai puternic?
a.) teama de pedeapsă
b.) preceptele morale
c.) credințele religioase
d.) câștigul unor recompense
e.) înțelegerea necesităților legilor pentru existența societăților

Argumentați răspunsul